Vuurlopen

Waar ga jij voor door het vuur...?

Een eeuwenoud ritueel

Vuurlopen is een ritueel dat al duizenden jaren bestaat. Waar het ooit begonnen is, is niet meer in de geschiedenis te achterhalen. Over de hele wereld en in diverse culturen wordt een vorm van vuurlopen gehouden.

De Kung (bosjesmannen), een natuurvolk uit de Kalahari woestijn in zuidelijk Afrika, gebruikt dit ritueel als krachtig healingsritueel. In Bali zijn het juist de jonge meisjes die over het vuur dansen. Op de Fiji eilanden wordt het gedaan als overgangsritueel van meisje naar vrouw na hun eerst menstruatie.
De Native Americans, met name de stammen van de Kere, Menomini, Fox, Blackfeet en vooral de Zuni, gebruiken de vuurloop als een sjamanistisch ritueel.
Maar ook in China, Japan, India, Hawaï worden vuurlopen gedaan.

Energie

Wij volgen met name de Kung traditie, een ver ontwikkelde traditie voor heling en transformatie. De Kung spreken van: “Wanneer je ‘n/um’ (energie) net zo groot is als het vuur, kun je je niet branden”.
Angst en spanning is energie, net als blijdschap, jaloezie, boosheid en verdriet. Als we in staat zijn om deze energie bewust toe te laten en mee te nemen over het vuur, dan ontstaat er heling.

Vuurloop-tapijt_nacht_CursuscentrumdeSchans

Trainingen

Vuurloop ceremonie – één- of tweedaagse

Tijdens een vuurloopceremonie staat de kracht van het vuur centraal en daar onlosmakelijk mee verbonden de thema’s angst, grenzen, veiligheid, moed, wijsheid en verlangen.
Ons Hart bevat veel wijsheid over wat we echt graag willen. Het hoofd stelt ons o.a. in staat om na te denken en voorzichtig te zijn. Soms is dat verstandig, soms is dat weerstand en beperkt het ons om onze dromen te realiseren.