Intieme relaties – mensen zoeken elkaar uit op hun kleerscheuren.
Als je iemand ontmoet en verliefd wordt, is dat omdat je onbewust in de ander iets herkent van je eigen verleden. En omdat dit vertrouwd voelt, weet je hoe je hiermee om kunt gaan. Als na “liefde op het eerste gezicht”, de vlinders in je buik verdwijnen, kom je naast de fijne momenten ook steeds vaker gevoelens tegen die je liever zou willen wegstoppen. Je kijkt bij je partner als het ware in een spiegel. Hoe langer de relatie duurt, hoe meer je elkaars kleerscheuren ontmoet. Na verloop van tijd ontmoet je in de ander je grote pijn. Bijvoorbeeld de pijn van een klein kind dat niet gehoord of gezien werd; een kind dat zich onveilig heeft gevoeld; of een kind dat het vertrouwen in volwassen mensen is kwijtgeraakt.
Deze pijn is ontstaan in de hechtingsperiode tussen moeder en kind. Liefde vindt haar oorsprong in deze relatie waarin de lichamelijke/emotionele en psychische nabijheid van belang zijn.
Om de pijn niet te voelen, maken partners elkaar verwijten in plaats van te benoemen wat hun behoeften zijn. Deze verwijten zijn over het algemeen onvervulde kinderlijke behoeften. Vaak weten we dat niet, omdat we niet geleerd hebben onze behoeften uit te spreken. Want door onze behoeften te benoemen, maken we onszelf kwetsbaar. Door wat we in ons verleden meemaakten, hebben we geleerd ons niet meer kwetsbaar op te stellen. Onbewust beschermen we onszelf. We hebben daarmee ons hart verhard.
Liefde is tegelijk zwart en wit. Angst en verlangen liggen dicht bij elkaar. En hoewel je kleerscheuren voor de ander heel vertrouwd zijn, worden tegelijk ook je grootste pijnen aangeraakt. Soms kan dat leiden tot een vorm van verraad, het niet kunnen voldoen aan wederzijdse, vaak onuitgesproken verwachtingen.
De illusie is dat we hopen in de relatie eindelijk te krijgen wat we nodig hadden en dus als kind hebben gemist. Je ziet je partner niet zoals hij/zij werkelijk is, maar zoals je hem/haar wenst en droomt. Deze romantische liefde/relatie heeft weinig met de realiteit te maken en vroeg of laat loopt het mis.
Relatieproblemen die uit onze kleerscheuren ontstaan, kun je vaak oplossen door allebei meer bij jezelf thuis te komen, te ontdekken wat je in je geschiedenis bent tegengekomen. Scheiden leidt meestal niet tot een oplossing, omdat je bij je volgende relatie weer iemand kiest op je eigen kleerscheuren en je dezelfde thema’s tegenkomt.
Voor velen blijkt het zicht op het eigen aandeel, het zien van de eigen kleerscheuren een lastige zaak. Het is veel gemakkelijker om dat bij de ander neer te leggen en iemand anders de schuld te geven. Toch is de enige oplossing om het bij jezelf te zoeken en aan te nemen wat er in je verleden gebeurd is. Hoe moeilijk dat soms ook lijkt. Wat is het gemeenschappelijk thema, wat is mijn aandeel en wat kan ik bijdragen? Van daaruit kan je een individueel verlangen formuleren, met als doel de verstrikte kinderlijke liefde te ontwikkelen naar gezonde, vervulde liefde: “liefde op het tweede gezicht”.
Een relatie is één van de beste individuele therapieën. Door je partner kun je inzicht krijgen in jouw kleerscheuren. Nadat je het inzicht hebt gekregen, kun je er aan werken. Er is gebeurd wat er is gebeurd, dat kun je niet meer veranderen. Maar je kunt het wel aannemen, bijvoorbeeld door het niet langer te ontkennen of weg te drukken. Dat is een eerste stap om de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven, gezondheid, geluk en ontwikkeling. En tevens voor het gemeenschappelijke leven, de relatie en de wederzijdse ondersteuning van de persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens kan je genieten van de intieme verbondenheid in emotionele, lichamelijk en psychische nabijheid.
Literatuur:
Sue Gerhard -Waarom liefde zo belangrijke is
Harville Hendrix -De volwassen relatie
Sue Johnson -Houd me vast
Franz Ruppert -Symbiose en autonomie
1 november 2016