De Tocht naar Huis – Mannentraject

Mannen-traject

Persoonlijk leiderschap

In de Tocht naar huis staat het thema persoonlijk leiderschap centraal. Om man te worden moeten wij het ouderlijk huis verlaten. Eenmaal man geworden, kunnen wij weer naar huis terugkeren.

Initiatierituelen zijn in veel culturen lichamelijk pijnlijk. Dit symboliseert meestal de emotionele pijn van het verlies van de eenheid met de ouders en als gevolg hiervan de geboorte van de nieuwe man.

Veel sprookjes en mythes (denk aan Parcival, maar ook aan Klein Duimpje) vertellen over de tocht van de held. Het is het verhaal van de ontdekkingstocht van de innerlijke wereld, het verhaal van het fundamentele veranderingsproces dat zich afspeelt bij de man, die bewust op weg gaat om zijn levensopdracht te vervullen. De hoofdpersoon verlaat zijn huis om zijn missie in de wereld te vervullen. Na een tocht met veel beproevingen kan hij als man naar huis terugkeren.

Tijdens de Tocht naar huis loop jij een stukje van je eigen heldentocht. Aan de hand van rituelen markeren we de stappen die je zet in de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap. Vervolgens werken we het thema 'thuiskomen' op verschillende manieren uit.

Thuiskomen bij jezelf

Thuiskomen bij jezelf gaat over het nemen van je lot en het zelf gaan bepalen van je bestemming. Veel sjamanistische tradities kennen geen woord voor 'problemen'. Dat wat wij een probleem noemen, zien zij als een taak. Vanuit deze visie zullen wij, wat we tijdens de training tegenkomen, gaan benaderen. Om je taak te vervullen, heb je kracht nodig. Om je kracht op een juiste manier in te zetten, heb je helderheid nodig. Vuur is het symbool van kracht. Het zwaard is het symbool van helderheid. Tijdens de training zal elke man het vuur gebruiken om zijn eigen zwaard te smeden. Dit zwaard zal vervolgens bij latere meditatieoefeningen en rituelen gebruikt worden.

Mannen zwaardsmeden

Thuiskomen bij je vader

Thuiskomen in de wereld van je vader, gaat over de band die je hebt met je vader, het erkennen van zijn rol in jouw leven en het ervaren van dankbaarheid, om van daaruit je plaats naast hem als zijn zoon aan te nemen. Hiervoor is het nodig om als jongen uit de wereld van moeder te stappen, zodat we haar als man weer kunnen ontmoeten. Thuiskomen bij je vader gaat ook over het vertrouwd raken met jezelf als man en als onderdeel van je eigen mannenlijn. Stef Bos zong al: "Papa, ik lijk steeds meer op jou." Het potentieel dat in jouw vader, grootvader en voorvaderen huist, leeft ook in jou door. Hoe je deze in je eigen leven inzet, is jouw keuze.

Thuiskomen bij de mannen

Leiderschap en lidmaatschap krijgen veel aandacht. De dynamiek individu versus groep (autonomie versus verbinding) speelt hierbij een grote rol. Wanneer laat ik mij dragen door de mannengemeenschap? Kan ik rusten in de bedding van mijn broeders en hieruit kracht putten om verder te gaan? Hoe blijf ik trouw aan mijzelf, ongeacht wat er in mijn omgeving gebeurt? Hoe kan ik een inspiratiebron voor mijzelf en mijn omgeving zijn?

De training

Tijdens de vijf blokken en de diverse rituelen worden kracht, helderheid, de dienende taak en persoonlijk leiderschap bijeengebracht.

Vuur en ijzer staan symbool voor kracht. Door het proces van smeden wordt helderheid toegevoegd aan de kracht. Tijdens deze training smeedt iedere man een eigen zwaard.

Het menselijk contact gaat niet via woorden. Het wordt gevoeld en geleefd. Het heeft met bezieling te maken. De trommel is een oeroud symbool van communicatie en bezieling. Tijdens deze training maakt iedere man een eigen sjamanentrom.

Volgens de psycholoog Carl Gustav Jung zijn archetypen aangeboren mogelijkheden die de neiging hebben zich op eenzelfde manier te ontwikkelen. Ze laten daarmee universele kwaliteiten zien, die wij als man kunnen inzetten om leiderschap over ons leven te nemen. Aan de hand van vijf archetypen onderzoeken we onze ontwikkeling van jongen naar man.

In deze trajecttraining werken we veel met lichaamswerk, systemisch werk en rituelen. Het traject Tocht naar huis bestaat uit 17 dagen verdeeld over 5 blokken.

De trainer van dit mannentraject is Marcel Swelsen.


Marcel geeft ook de cursus Mannenwerk – De Initiatie en is trainer van Je Seksualiteit als Bron – Intro en Je Seksualiteit als Bron – Traject.

Overzicht van de mannentrainingen op Cursuscentrum de Schans.



► Als je vragen hebt, aarzel niet deze te stellen d.m.v. het CONTACTFORMULIER [link], en vermeld je zeker de titel van de cursus in je bericht. (Stel GEEN vragen in het veld "Deel hier je ervaringen", onderdaan deze pagina. Daar kunnen we je vraag helaas niet beantwoorden, en dat zou jammer zijn.)

Datums

De Tocht naar Huis – Blok 1 (4 d.)
27 feb 2025 - 11:00 tot 2 mrt 2025 - 17:00
De Tocht naar Huis – Blok 2 (3 d.)
25 apr 2025 - 10:00 tot 27 apr 2025 - 17:00
De Tocht naar Huis – Blok 3 (4 d.)
26 jun 2025 - 10:00 tot 29 jun 2025 - 17:00
De Tocht naar Huis – Blok 4 (3 d.)
29 aug 2025 - 10:00 tot 31 aug 2025 - 17:00
De Tocht naar Huis – Blok 5 (4 d.)
6 nov 2025 - 10:00 tot 9 nov 2025 - 17:00

Trainer(s)

Marcel Swelsen

Prijs: 
€  3.695,00

incl. overnachting & maaltijden

Trainers

Marcel Swelsen

Marcel Swelsen

Mijn allergrootste passie betreft de man-vrouw dynamiek. Zowel extern in de relatie tussen man en vrouw, als intern in de relatie tussen de mannelijke en vrouwelijke energiestroom in jezelf.

Ervaringen van anderen

De tocht naar huis heeft mij veel gebracht. Ik heb een intensieve reis mogen maken naar mijn basis, mijn man-zijn, wat me tegenhoudt en wat me in staat stelt om écht in mijn basis te gaan staan. Mijn balans mannelijke en vrouwelijke energie is hersteld en ik voel de creatiekracht weer stromen. Kasteel de Schans geeft mij een veilige omgeving waar ik, in tegenstelling tot veel andere plekken, volledig open kan gaan en daardoor kan leren wat ik te leren heb. De zeer kundige trainer Marcel en het assistententeam gaven me daarbij de bedding en uitdaging die ik nodig had. Ik raad deze training van harte aan.
Ik ben heel blij dat ik deze tocht naar huis heb gedaan. Ik hoorde wel vaak dat ik me tussen mannen zou kunnen thuisvoelen en kunnen opladen, maar ik geloofde en ervaarde dat nooit zo. Ik had altijd het gevoel dat ik toch iets moest, iets regelen, iets presteren. In deze tocht naar huis heb ik ervaren dat ik me inderdaad kan thuisvoelen tussen mannen en dat er echt niets hoeft, zelfs niet van mezelf. Dat is enorm rustgevend. En het helpt me om te accepteren wie ik ben, en niet altijd zo enorm kritisch op mezelf te zijn.
Wat een mooie persoonlijke reis was dit! Deze mannentraining 'De tocht naar huis' heeft me geleerd hoe het is om inderdaad thuis te komen, bij mezelf, bij mijn vader en bij de mannen! Een mooi staaltje van een persoonlijk leiderschapstraject. Ik heb in deze training kunnen onderzoeken wat mijn bestaan zin geeft en daar een nieuwe krachtigere vorm aan gaan geven. De veilige leeromgeving die de trainer Marcel en het team aan assistenten gecreëerd hebben maakten dat we als totale mannengroep elkaar hebben kunnen inspireren, ondersteunen en elkaar helpen ontwikkelen.
Na een 2de erg pijnlijke relatiebreuk werd het mij duidelijk dat ik een aantal zaken in ’t leven best anders zou aanpakken. Ik schreef mij in voor de Tocht naar Huis met de bedoeling contact te maken met de mannelijke lijn in mijn leven. En ja, dat heb ik uitgebreid waargemaakt in dit traject ! Maar daar bovenop ontelbaar en vaak onnoembaar véél meer: verdriet en worstelingen zien bij anderen en toelaten bij mezelf, mijn hart openen, mijn levensenergie voelen, mensen in de ogen kijken, mezelf in de wereld zetten, leiden en dienen, broederschap, … En dit in een veilige, warme setting waar plaats is voor ieders tempo, thema en eigenheid. Ik had na mijn scheiding ook een lange en verre reis kunnen maken naar pakweg Nieuw-Zeeland, Vuurland of Lapland. Ongetwijfeld zou dat bijzondere ervaringen meegebracht hebben, maar de Tocht naar Huis, is, naast kinderen groot brengen, de mooiste, spannendste, meest intense en waardevolle reis in mijn leven tot nu toe. Een prachtig cadeau aan mezelf. En tot slot deze gedachte: als alle mannen standaard deze Tocht naar Huis zouden maken, dan zou de wereld er heel anders uitzien en een pak aangenamer zijn.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.