Blog – Wat Echtgenoten / Echt-genieten ons gebracht heeft

Het was in de tijd dat onze drie kinderen in de pubertijd zaten. Een hectische periode met werk, mantelzorg rondom ouders en de opvoeding van drie adoptiekinderen…  Het was veel en wij… wij waren elkaar eigenlijk een beetje kwijtgeraakt in alle drukte en zorg!

Ik, Elly, baalde daarvan. We hadden het de voorgaande jaren fijn gehad samen maar nu… ?
Ik zei tegen Wes: ‘Als dit zo doorgaat tussen ons, weet ik niet of ik bij je blijf eens de kinderen volwassen zijn!’

En toen vertelde een vriendin dat zij een jaartraining (de ‘SAB’) volgde op Kasteel de Schans en dat ze daar ook iets deden met Liefdeskoppels… Het was voorjaar en ik zag op de website dat er op tweede paasdag een Opendeur­dag was. Ik stelde Wes voor om er heen te gaan. Hij zag het niet zitten, maar toen ik benadrukte hoe belangrijk het was om iets te onder­nemen, én beloofde dat we elk moment weg konden gaan als hij het niks vond, stemde hij toe.

We gingen naar de Opendeurdag en volgden de workshop ‘Echtgenoten / Echt-genieten’ bij Koos Broer en Jannie Grijzen. Dit trainerskoppel heeft het programma van de weekenden en de trajecten ‘Echtgenoten / Echt-genieten’ ontwikkeld en verzorgde deze cursus al vele jaren met veel zorg en aandacht…

Binnen een uur waren we diep geraakt. We keken elkaar aan en vroegen ons af: Waar was onze liefde en aandacht voor elkaar gebleven? Hoe hadden we dit zo laten gebeuren? We hadden het zo goed en leuk samen!

Reden genoeg om met voorzichtig vertrouwen ons aan te melden voor het introductieweekend ‘Echtgenoten / Echt-genieten’. En zo zaten we een paar maanden later op vrijdagavond op Kasteel de Schans in Opoeteren (BE), samen met andere stellen die, net als wij elkaar een beetje –of zelfs meer– kwijt waren of die simpelweg een weekendje wilden genieten…

Op zondagavond gingen we naar huis en we wisten dat we daar –op de Schans– goed zaten. Koos en Jannie lieten ons zien waar het mogelijk mis was gegaan, welke patronen we daarin ontwikkeld hadden en dat inzicht daarin helpend zou zijn om elkaar weer te vinden. Maar ook… wat hebben we weer kunnen genieten… van de andere koppels, van de deskundige begeleiding van Koos, Jannie en de assistenten, van het heerlijke eten en vooral van elkaar!
Dit weekend was voor ons een prachtige mix van: elkaar aankijken, voorzichtig durven uitspreken wat ons verlangen was en weer echt de tijd kunnen nemen met elkaar.

Echtgenoten-Echt-genieten-team_DomeinKasteeldeSchans
Van links naar rechts: Albert en Monique Mizee, Koos Broer, Jannie Grijzen, Els Vergauwen, Marcel Brandsen

Koos en Jannie hebben ondertussen het stokje doorgegeven aan Monique en Albert Mizee. Ook zij hebben deze trainingen een aantal jaren verzorgd. Als assistentenkoppel van deze training hebben we ook bij hen veel mogen leren. Momenteel staan Marcel Brandsen en Els Vergauwen als nieuwe trainers bij het Schansteam te trappelen om het stokje over te nemen en koppels te begeleiden in dit prachtige traject.

Wij zijn Koos en Jannie, Monique en Albert erg dankbaar! In november 2023 waren we 50 jaar samen en zonder hen én de Schans zou dit waarschijnlijk niet gelukt zijn!

Veel liefs, Wes en Elly van Tol

Elly-Wes-van Tol_Echtgenoten-Echt-genieten_DomeinKasteeldeSchans /files/Elly-Wes-van%20Tol_640x360.jpg